Pozovite nas

Sporazum APR i PKS donosi značajnu korist za privrednike

Agencija za privredne registre i Privredna komora Srbije potpisali su tri dokumenta koji će privrednicima u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana omogućiti lakši pristup poslovnim, finansijskim i ostalim podacima iz APR-ovih registara.

Direktor APR Milan Lučić je istakao da Agencija pruža podršku za pokretanje poslovanja i obavlјanje poslovnih aktivnosti za više od 400.000 registrovanih privrednih subjekata i oko 50.000 pravnih lica, kojima se pruži godišnje u proseku oko 1.000.000 administrativnih usluga, od kojih su dobar deo elektronske usluge. Osim objavlјivanja podataka preko interneta, državnim organima APR pruža podatke putem veb servisa i učestvuje u najznačajnijim projektima e-Uprave u Srbiji, rekao je Milan Lučić, direktor Agencije za privredne registre.

Predsednik PKS Marko Čadež je naglasio da su podaci APR, kao i druge baze podataka koje komora koristi, važni za privredu, jer zahvalјujući njima PKS izvodi analitiku na osnovu koje može da pruži odgovore gde izvoziti, u koju industriju investirati, ko su najbolјi dobavlјači, ko su poslovni partneri, kakva je krvna slika industrije. Kada je spolјna trgovina u pitanju, privrednici mogu da otkriju dodatni potencijal svojih usluga ili proizvoda, kao i izvozna tržišta i to je najveća prednost ove integrisane statistike, ukazao je predsednik PKS.

“Sa APR-om sarađujemo dugo, a ovim sporazumima ulazimo u novu fazu saradnje, na osnovu koje ćemo ponuditi novu grupu servisa koje ne pruža nijedna institucija, ni privredna komora u većem delu Evrope”, istakao je Čadež.

"Dalјi razvoj saradnje sa PKS-om omogućiće intenzivniju razmenu podataka i unapređenje privrednog ambijenta", rekao je direktor APR Milan Lučić. On je dodao da APR želi da kroz stratešku saradnju sa PKS-om dobije povratne inpute od privrede i da privredi pruži svoju stručnost i znanje.

„Nastavlјamo da radimo na dalјoj digitalizaciji usluga i do kraja godine uspostavićemo elektronske prijave za upis zaloge i ugovora o lizingu, a od oktobra i novi registar zdravstvenih ustanova“, najavio je direktor APR-a.

U svojstvu predsednika Regionalnog portala privrednih registara (BIFIDEX) i Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana (WB6 CIF), Milan Lučić i Marko Čadež potpisali su i Memorandum o razumevanju, koji predstavlјa okvir za uspostavlјanje plodotvornije saradnje u realizaciji dva međunarodna projekta, koje podržava Evropska banka za obnovu i razvoj i koji značajno doprinose razvoju jedinstvenog tržišta Zapadnog Balkana.

Izvor: apr.rs


Šta je posao knjigovođe?
Knjigovodstvena agencija Novi Beograd
sporazum-apr-i-pks-donosi-znacajnu-korist-za-privrednike