Pozovite nas

Počele prijave za pomoć države

Danas počinje prijava privrednika za državnu pomoć u okviru ekonomskih mera za saniranje posledica uticaja virusa korona na privredu Srbije.

Svi zainteresovani moći će da se prijave i to kroz poresku prijavu, koju i inače popunjavaju.

Osnovno je da pri popunjavanju poreske prijave, kao dan početka plaćanja poreza stavite 04.01.2021. Samim tim, prijavljujete se automatski i za novčanu pomoć u iznosu od 30.000 dinara.

Uskoro će biti opcija da odaberete banku koja će vam odrediti namenski račun (ako imate više tekućih računa).

Odloženo vam je plaćanje poreza i doprinosa na zarade i naknade zarada do 04.01.2021. Doprinosi čije plaćanje je odloženo u skladu sa ovom uredbom, smatraju se plaćenim za svrhu ostvarivanja prava po osnovun penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja, ostvarivanja prava za slučaj nezaposlenosti i ostvarivanja prava na finansijsku podršku porodici sa decom.

Kada je reč o uplati bespovratnih novčanih sredstava iz budžeta, u iznosu od oko 30.000 dinara, na njih imaju pravo: preduzetnik, preduzetnik paušalac, preduzetnik poljoprivrednik, preduzetnik drugo lice, pravna lica koja su razvrstana kao mikro, mala i srednja. Novčanu pomoć može da koristi i samostalni preduzetnik koji nema zaposlenih.

Predviđena je i direktna pomoć velikim preduzećima u vidu uplate bespovratnih novčanih sredstava u iznosu od 50 odsto osnovne minimalne neto zarade za mart 2020. godine, i to za zaposlene kojima je rešenjem utvrđen prekid rada nakon uvođenja vanrednog stanja. Isplata će se takođe vršiti u maju, junu i julu, u iznosu 50 odsto minimalne zarade za mesec mart.

Isplata će početi u maju, najkasnije do 10. maja i ide u tri rate – maj, jun i jul, za sve privredne subjekte i male i velike. Svaka firma za uplatu otvoriće namenski račun, uključujući i paušalce.

A ako ste već uplatili plate za april, neće biti refundacije, ali ostaje da možete da koristite pomoć za naredna tri meseca. Dodatno, minimalac je dodatak na platu.

Izvor: biznis.telegraf.rs


Prijava advokata i javnih beležnika u evidenciju obveznika finansijskih izveštaja
Knjigovodstvena agencija Beograd