Pozovite nas

Državna pomoć i za firme osnovane tokom pandemije

Za razliku od prvog paketa ekonomskih mera, kada za pomoć države nisu mogla da se prijave preduzeća osnovana posle 15. marta, novim paketom je to omogućeno.

Naime, za novu rundu podrške države mogu da se prijave preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća osnovana u vreme pandemijske krize, do 20. jula.

Praktično će i radnici u novoosnovanim privrednim društvima imati pravo da prime dva dela minimalne zarade od po 18.220 dinara, koliko iznosi 60 odsto minimalca.

Uslov za dobijanje državne pomoći je da nema otpuštanja više od 10 odsto radnika tri meseca nakon dobijanja 60 odsto poslednje minimalne zarade.

Ekonomista Ivan Nikolić ocenjuje da je prvi paket mera doneo dobre rezultate i da smo uspeli da izbegnemo velike poremećaje na tržištu rada, kakvi su se desili u nekim zemljama okruženja, pa čak i u mnogim razvijenijim zemljama.

On smatra da je nova mogućnost, da se za drugi paket mera prijave i novoosnovana preduzeća, znak podrške i dobar gest države da je spremna da prati razvoj privrede i u vreme pandemije.

Deo paketa vrednog 66 milijardi dinara su i oslobađanja od plaćanja poreza i doprinosa na zarade za jedan mesec, kao i mere Narodne banke Srbije u vidu moratorijuma na kredite.

Preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća koja su dobila minimalnu zaradu kroz prvi paket mera, a njih je oko 235.000, odnosno 1.050.000 radnika, neće se ponovo prijavljivati za nove minimalce, već će im nova pomoć automatski biti uplaćena.

Izvor: 021.rs


Prijava advokata i javnih beležnika u evidenciju obveznika finansijskih izveštaja
Knjigovodstvena agencija Beograd