Pozovite nas

Pad svetske privrede veći od očekivanog, kada se može očekivati oporavak

Svetska privreda, zbog pandemije korona virusa, suočiće se sa većim padom nego što je predviđeno, a ranije procene su za oko 4,9 odsto. O tome kada možemo očekivati oporavak ekonomije, za infobiz govorio je Đorđe Živanović iz kompanije Coface koja se bavi osiguranjem potraživanja i risk menadžentom.

-Kakve su procene, kada će se globalna ekonomija oporaviti od posledica Covida 19?

"Svetska ekonomija je već počela da se oporavja od posledica epidemije Covida 19, a najveći pad ekonomske aktivnosti zabeležen je u drugom kvartalu 2020. kada su uvedene blokade. Prema najnovijoj prognozi globalni GDP smanjiće se za oko 4,7 odsto u 2020. a očekujemo 4,5 odsto u 2021. Smanjenje uticaja Covida 19 biće bliže kraju 2021. I stiče se takođe utisak da će recesija u Centralnoj i Istočnoj Evropi biti mekša nego u ostalom delu."

-Koje zemlje su najviše pogođene i zbog čega kažete da će recesija u Centralnoj i Istočnoj Evropi biti blaža?

"Najugroženije su one zemlje koje su izložene automobilskoj industriji odnosno one koje zavise od nje, kao na primer Češka, Slovačka i Mađarska, koje ne trpe samo zbog pandemije već i zbog drugih izazova. Tu si zemlje u Adriatik regionu koje su zavisne od turizma. Očekujemo recesiju u Hrvatskoj, Albaniji (9 odsto), Crnoj Gori (7 odsto). Iako su sektori povezani sa ostatkom sveta ugroženi, mi i dalje mislimo da će proizvodnja zabeležiti najveći pad."

"Smanjenje privrede u svetu utiče mnogo i nas i naš region. Uzmite primer Nemačke, koja je prošle godine dva kvartala beležila negativan rast i to se znatno odrazilo i na našu privredu. Ovom krizom pogođeni u svi sektori, a najviše sektor mobilnosti, odnosno tranporta, zatim tu je turizam, sektori maloprodaje tekstilne odeće jer ljudi nisu mogli da ulaze u radnje i kupuju garderobu. Ali, da nije sve tako crno pokazuje ICT sektor, koji beleži rast jer u ovim uslovima posebno se istakao."

Izvor: rs.n1info.com


Svetska privreda
Knjigovodstvena agencija Beograd